Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min mamma har fått en sällsynt form av cancer...

Hej! Min mamma har fått en sällsynt form av cancer som sitter pålevern och gallblåsan! Idag fick vi besked om att cellgift som var tänkt att göras inte längre går pga att de anser hon är i för dårligt skick! Kan hon ändå få cellgift om hon vill ta den chansen? Eller är det doktorns sista ord som gäller? Tacksam för svar Mvh Sofie

Hej Sofie!

 

Det var ledsamt att höra att din mamma har fått cancer. Du skriver att din mamma är i för dåligt skick för att genomgå cellgiftsbehandling (cytostatikabehandling). Är hon i dåligt skick av sin cancersjukdom eller av andra orsaker, andra sjukdomar eller liknande?

 

Cytostatika är ett läkemedel som når ut i hela kroppen och påverkar alla celler. Det gör att man måste vara i ganska gott grundskick för att klara av att genomgå en sådan behandling. Om det är så att din mamma har någon annan pågående infektion som gör att hon är kraftigt nedsatt kan det vara så att man i första hand måste lindra den så att utgångsläget för cytostatikabehandling förbättras.

Det är även viktigt att blodvärdena är okej och att njurarna fungerar bra för att man ska kunna ha nytta av behandlingen. I värsta fall kan cytostatikabehandlingen annars göra mer skada än nytta.

 

Om din mammas tillstånd förbättras kan man förmodligen diskutera och omvärdera situationen och göra ett nytt ställningstagande till cytostatikabehandling. Om läkaren har bedömt att det i nuläget inte är gynnsamt för din mamma, bör ni lita på det, men därmed inte sagt att att det är det sista som gäller. Det går alltid att fatta nya beslut om ett sjukdomstillstånd förändras till det positiva.

 

Vi håller tummarna för att det blir så för din mamma Sofie. Ta hand om dig!

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-06-28

Många i min släkt har haft cancer och nu börjar mi...

Många i min släkt har haft cancer och nu börjar min syster må dåligt och hon mår väldigt ofta illa. Ska jag ba dra in henne på akuten så dom får undersöka henne

Hej!

 

Tråkigt att höra att din syster inte verkar må bra. Dock finns ingen anledning att oroa sig för cancer med så vaga symptom som illamående. Vi vet inte hur gammal din syster är, men under tonåren kan det vara vanligt med hormonrubbningar som påverkar kroppen både psykiskt och fysiskt. Om symptomen kvarstår råder vi henne att ta kontakt med sin vårdcentral för en läkarundersökning och eventuellt blodprovstagning.

Akuten är inget bra ställe att vända sig till, de hanterar endast akuta situationer.

 

Att många personer i er släkt har haft cancer behöver inte betyda att du och din syster har någon ökad risk att bli sjuka i cancer. Endast en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar är ärftliga. Du/ni kan läsa mer om ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-06-26

Min mamma har en bröstcancer som enbart kan behand...

Min mamma har en bröstcancer som enbart kan behandlas med cellgifter pga en pacemaker. Hur stor är chansen att hon blir frisk?

Hej

När man pratar om chansen att bli frisk från bröstcancer så är det många olika faktorer som har betydelse, bl.a vilken typ av tumör det är, storleken på tumören, om det finns tecken till spridning, tumörens växtsätt m.m

 

När man får en bröstcancer är första åtgärden alltid att operera bort tumören om det är möjligt. Därefter bedömmer man utifrån det svar man får från analyser av tumörcellerna i mikroskop och olika andra tester vilken typ av efterföljande behandling man kommer att behöva få.

 

Om det bedöms att man bör få cellgifter som efterföljande behandling efter operation så är det en behandling som ska förhindra att sjukdommen kommer tillbaka (eftersom man med cellgifter behandlar hela kroppen).

Den efterföljande strålbehandlingen är en lokal behandling av bröstet och är inte alltid nödvändig.

Vad som gäller för din mamma är svårt för oss att besvara, det kan bara hennes ansvariga läkare svara på men om man har sagt att hon inte kan få strålbehandling pga hennes pacemaker så har de säkert bedömt att den behandlingen inte är avgörande för hennes chanser att bli frisk.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-06-20

Hej. När man får en cancerdiagnos som inte går att...

Hej. När man får en cancerdiagnos som inte går att bota, endast pallitativ vård, ska man inte få träffa en onokolog då som pratar med en om olika alternativ för att bromsa och lindra m.m.? Trodde att det vid sådana besked blev man remitterade till en cancerläkare. Mvh/Emmelie

Hej Emmelie!

 

 

Tack för din fråga. Det du undrar över kan se väldigt olika ut i landet. Beroende på vilket sjukhus (vilken region) man tillhör varierar rutinerna.

 

Det är inte alla mindre sjukhus som har tillgång till onkologläkare på plats. Det man kan vara säker på är att alla nyupptäckta cancerfall (även de som bedöms obotbara) diskuteras mellan kollegor, på ronder o.s.v. Ibland finns dock inte någon effektiv behandling att erbjuda, varken kirurgiskt eller onkologiskt.

 

Efterhör gärna hur det ser ut där din anhörig fått sin diagnos, kanske går det att få till ett besök hos en onkolog, även om det inte är standard?

 

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-05-30

Hej Jag har läst runt lite om bröstcancer nu, då j...

Hej

Jag har läst runt lite om bröstcancer nu, då jag vet att en symptom är en knöl i bröstet. Jag är 16 år och har i ungefär 1 år tillbaka känt som en knöl mitt i ena bröstet. Detta bröstet är också mycket större än den andra. "Knölen" brukar göra som när jag till exempel ligger på magen då se tycks hårt, så därför brukar jag undvika det. Undrar bara om du rekommenderar att jag kollar upp detta med någon läkare på riktigt eller om det är något annat ofarligt.

Hej!


När brösten utvecklas under tonårsperioden är det vanligt att brösten känns knöliga, Det är inte ovanligt att man får ont i brösten då. Det är inte heller ovanligt att man får extra ont i brösten veckan innan mens. Är det under den veckan du får extra ont i ditt bröst? I så fall är det helt normalt. Du skriver att dina bröst är olika stora, vilket är väldigt vanligt bland alla kvinnor. Det är väldigt, väldigt sällan som tonåringar får bröstcancer. Om du ändå är orolig tycker vi att du ska söka på din vårdcentral. Du kan läsa mer om bröstens utveckling och knölar i brösten på UMO.

 

Med vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-23

Hej! Min mamma har cancer i skelettet, spritt från...

Hej! Min mamma har cancer i skelettet, spritt från bröstcancer för några år sedan. Det sägs man kan bromsa och röntgen visar att allt krymper. Är det ändå kört?

Hej!

 

När en bröstcancer har spridit sig till andra organ, som till exempel skelettet, brukar man säga att sjukdomen inte är botbar. Detta är idag dock inte detsamma som "att det är kört". Nu för tiden finns flera olika behandlingsmetoder att ta till för att hålla sjukdomen i schack under många år, förloppet bromsas upp.

 

Exempel på behandlingar kan vara hormonell läkemedelsbehandling, antikroppsbehandling, cytostatika- och/eller strålbehandling. Många gånger krymper skelettmetastaserna och patienten kan ha en fortsatt god livskvalitet under många år.

 

Du kan läsa mer om bröstcancer och skelettmetastaser under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2017-05-22

Hej! Min pojkvän och jag börjar bli väldigt väldig...

Hej! Min pojkvän och jag börjar bli väldigt väldigt orolig över att han kanske har leukemi. Han har exakt samma symptomer som en kille med leukemi har berättat för oss. Å då undrar jag om det bara är att åka in till sin hellsosentral och be om att få göra ett sånt prov. Visst har man rätt till de? Mvh Jennifer

Hej

Vi förstår att ni känner oro när din pojkvän inte mår bra.Det är svårt att ge några råd då vi inte vet vilka symptom han har men rent generellt bör man söka på sin närmsta vårdcentral för att utreda orsaken. Det kan finnas många orsaker till att man inte mår bra och det behöver inte vara någon allvarlig sjukdom

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-15

Hej. Jag har haft bulemi från när jag är 14 år och...

Hej. Jag har haft bulemi från när jag är 14 år och har nu sedan två år blivit bra från sjukdomen. Jag har hört att det är större risk att drabbas av strupcancer. Stämmer detta?

Hur stor risk är det i sånt fall?

Jag blir orolig för jag har även rökt när jag var tonåring fram till 25 års ålder, och nu håller jag på med sugtabletter (nikotin) kan sugtabletterna orsaka strupcancer om man skulle hålla på med dom länge? /orolig tjej

Hej

Du behöver inte oroa dig för att det skulle vara en högre risk för dig att drabbas av strupcancer för att du haft bulemi.

Det är inte heller någon större risk att drabbas av just strupcancer om man använder nikotintabletter.

 

Däremot vet man att nikotin är skadligt för kroppen och om du är rädd om din hälsa bör du naturligtvis sluta med dessa.Nikotin är starkt beroendeframkallande och kan man inte sluta så finns hjälp att få.

Vissa sjukhus och vårdcentraler har speciella mottagningar där man kan få hjälp

Sköt om dig

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-16

Hej Pappa opererade bort en misstänkt hudförändri...

Hej

Pappa opererade bort en misstänkt hudförändring (14e mars) inte fått något svar ännu. Nu har det vuxit fram en böld i området som också opererades bort ganska kvickt. Detta väntar vi på svar om och läkaren säger att det tar minst 8 veckor! va??? Då hinner det ju sprida sig kraftigt om det rör sig om cancer.

Någon som vet om detta stämmer? Man borde väl kunna se direkt om det rör sig om cancer eller inte?! Varför denna väntan?

Tacksam för svar

Hej.

Jag förstår er frustation av att vänta på svar. Det tar många gånger tid att få svar från läkarn vad det rör sig om för förändring. Dels så ska provet som är taget förberedas på olika sätt innan en patolog kan titta på provet. När förberedelserna för provet är gjorda så tittar en paotlog på provet i microskop sedan skickas ett skrivet svar till den mottagning eller avdelning som har beställt analysen. Efter det ska den avdelning eller mottagning boka in till ett läkarbesök för att ge ut svaret. Bara dessa saker tar ett par veckor.

 

Hur lång väntan det är varierar både från landsting till landsting men även också hur akut man prioriterar provet som är skickat. Akuta prov går mycket fortare. Kanske är det så att läkaren sa att det kan ta upp till 8 veckor för att ni inte ska bli besvikna om det drar ut på tiden? Provet kanske blir klart tidigare. Vi tycker ni kan ringa till den mottagning eller avdelning och fråga om det verkligen är så lång väntan, och varför det är så lång väntan?

 

Hoppas du har fått svar på dinna frågor.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-05-12

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandl...

Hej min syster har fått hjärntumör, blivit behandlad men den hade växt så nu e hon opererad. Undrar om det är ärfligt eller ej?

Mvh Helen

Hej

Det finns många olika typer av hjärntumörer men det är mycket ovanligt att hjärntumörer är ärftliga. Här finns mer att läsa om ärftlighet och cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-05-08

Hej! Min mamma har fått en sällsynt form av cancer som sitter pålevern och gallblåsan! Idag fick vi besked om att cellgift som var tänkt att göras inte längre går pga att de anser hon är i för dårligt skick! Kan hon ändå få cellgift om hon vill ta den chansen? Eller är det doktorns sista ord som gäller? Tacksam för svar Mvh Sofie

Hej Sofie!

 

Det var ledsamt att höra att din mamma har fått cancer. Du skriver att din mamma är i för dåligt skick för att genomgå cellgiftsbehandling (cytostatikabehandling). Är hon i dåligt skick av sin cancersjukdom eller av andra orsaker, andra sjukdomar eller liknande?

 

Cytostatika är ett läkemedel som når ut i hela kroppen och påverkar alla celler. Det gör att man måste vara i ganska gott grundskick för att klara av att genomgå en sådan behandling. Om det är så att din mamma har någon annan pågående infektion som gör att hon är kraftigt nedsatt kan det vara så att man i första hand måste lindra den så att utgångsläget för cytostatikabehandling förbättras.

Det är även viktigt att blodvärdena är okej och att njurarna fungerar bra för att man ska kunna ha nytta av behandlingen. I värsta fall kan cytostatikabehandlingen annars göra mer skada än nytta.

 

Om din mammas tillstånd förbättras kan man förmodligen diskutera och omvärdera situationen och göra ett nytt ställningstagande till cytostatikabehandling. Om läkaren har bedömt att det i nuläget inte är gynnsamt för din mamma, bör ni lita på det, men därmed inte sagt att att det är det sista som gäller. Det går alltid att fatta nya beslut om ett sjukdomstillstånd förändras till det positiva.

 

Vi håller tummarna för att det blir så för din mamma Sofie. Ta hand om dig!

 

Med vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2017-06-28

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)