Back to top

Besvarade frågor

Hej!. Min mamma har en ganska aggressiv cytostati...

Hej!.

Min mamma har en ganska aggressiv cytostatika just nu, läkaren sa att det är som två olika cellgifter som fungerar litegrann som varandras mot poler. Hon har haft denna sort av cellgift längre än 6 månader men nu får hon bara ha den 2 gånger till, då har hon fått MAX dos. Tydligen så kan den slå ut resten av kroppen om man överdoserar. Läkaren var förvånad att min mamma knappt har nå biverkningar av den och känner sig piggare ut av den än dom andra cellgifterna hon har fått. Är det ett gott tecken?

Betyder det att den kan vara effektivare mot hennes livmoderhalscancer?. Varför sätter man in en sån stark cellgift?, är det för att läkarna börjar bli desperata och inte vet om dom får bukt med cancern?. Hur många olika cellgifter kan läkarna testa innan dom hittat den rätta?. Vad är det som avgör i kroppen hur länge man klarar av cancer behandling?. Hur länge kan man behöva behandlas?. Hur vet man om cancern är obotlig?. Min mamma kan inte opereras eller få mera strålbehandling, dom cellgifterna som har varit effektiva har hon fått avbryta. Betyder det att det finns hopp och att den går att bota?. Hennes moder tumör var ett "skal" förra året men sen kom den tillbaka och började växa igen. Kan det betyda att den inte går att få bort eller kan det hända vem som helst med cancer?. Är det svårare att bota en spridd cancer och ger det än lägre chans för överlevnad?

Med vänlig hälsning, Josefine

Hej Josefine!

 

När någon i ens närhet blir sjuk förändras vardagen och många frågor dyker upp. Du har många frågor vilket vi förstår och tyvärr kan inte vi ge svar på alla dina frågor eftersom vi inte känner till din mammas unika situation. Kan du tala med din mamma så du kan få följa med på något läkarbesök?

 

Det finns många olika typer av behandlingar och vissa kan kombineras, andra inte. Vissa kan man ge många gånger medan andra kan man bara ge, precis som du redan vet, en max dos. Det är oftast svårare att bota en spridd cancer, men hur det är för din mamma är svårt att svara på eftersom vi inte är insatta i hennes situation.

 

Hur länge en person kan klara av att få behandling varierar. Vissa får stora besvär med biverkningar och kan ibland få avbryta sina behandlingar trots att behandlingen har effekt men just för att kroppen inte orkar med behandlingarna. Vissa kan få många behandlingar utan några större besvär och kan då få fortsätta under lång tid, ibland i flera år men då oftast med pauser.

 

Man vet av erfarenhet och forskning vilka behandlingar som är bra för vilken cancersjukdom. Alltså man provar sig inte fram och ser utan det finns redan färdiga så kallade vårdprogram som man följer och så väljer man behandling utifrån dom. Man vet på förhand vilka preparat som man bör ge beroende vilken cancer man har och hur långt gången cancer man har.

 

Har du frågat din mamma vad hon vet om sin sjukdom? Kan du ringa till den klinik där din mamma har behandling? Du kan läsa mer om livmoderhalscancer under rubriken Om Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-08-08

Hej är helt förstörd! Och söker svar överallt. Min...

Hej är helt förstörd! Och söker svar överallt. Min mamma har haft problem med magen. Har sökt sjukvård flera gånger men man har inte gjort vissa undersökningar som dom borde ha gjort. Nu efter ex antal gånger på akuten och vårdcentralen så gjorde man en CT som visade sig att det var cancer i tjocktarmen och även metastaser i lever och lungor. Hon har nu fått en stomi och man ska göra en koloskopi för att ta en biopsi av tumöret i tarmen. Som man inte har tagit bort.

Läkaren säger att det är för att kunna veta vilka cellgifter/cytostatika som man ska kunna sätta in.

Man kommer tydligen inte att operera. Varför gör man inte det??

När man sätter in cellgifter brukar dom bita/hjälpa för att bromsa. Kan det vara så att min mamma får något år med oss? Är rädd för sista tiden. Vill inte att hon ska lida.

Tycker ni att man ska kolla med olika behandlings alternativ från andra ställen. Eller tror ni detta är det bästa alternativet?? Är desperat. Som alla andra med detta besked.

Hej

 

Vi förstår din frustration över att inte få veta vad som kommer att hända med din mamma.

 

Det är dock väldigt svårt för oss att svara på hur planeringen ser ut för din mamma och hennes sjukdom eftersom det inte är vi som ansvarar för hennes vård.

 

Ibland gör man den bedömningen att man inte opererar då cancern är spridd utan fokuserar på behandling med cytostatika eftersom man då kan få effekt på hela kroppen (och därmed också där cancern har spridit sig)

 

Cytostatikabehandling kan mycket väl komma att bromsa sjukdomsförloppet

 

 

Vi hoppas att du kommer att få mer information på sjukhuset där din mamma vårdas så att du kan känna dig trygg med de beslut de tar.

 

Det bästa sättet att få det är att du följer med din mamma när hon har kontakt med vården.

 

Om du får mer information kommer du förhoppningsvis känna dig lugnare och inte behöva känna att det finns andra alternativ.

 

 

Hoppas också att du kan prata med din mamma och höra hur hon har uppfattat vad man har diskuterat kring hennes situation.

 

 

Sjukvården kommer att finnas vid er sida under hela sjukdomsförloppet och man får alltid smärtlindring och annan hjälp som behövs för att man inte ska lida.

 

 

Vi hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

Det är svårt att stå bredvid en nära anhörig när de har drabbats av sjukdom. Hoppas att du har någon i din närhet som du kan prata med om hur du känner.

 

På Nära Cancers sidor finns mer att läsa om att leva nära cancer

 

Vi önskar dig allt gott och hoppas du kommer att få den hjälp och stöd du behöver för att må bättre.

 

Du är välkommen att ställa fler frågor till oss på Nära Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

170801

Min mormor hade bröstcancer, hur stor chans är det...

Min mormor hade bröstcancer, hur stor chans är det att jag kan få det?

Hej!

 

Om ingen mer nära släkting haft bröstcancer räknas det inte som en ärftlig bröstcancer. Läs gärna om Ärftlig cancer under rubriken Om cancer.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2017-07-24

Hej! Min mamma har äggstockscancer som spridit til...

Hej! Min mamma har äggstockscancer som spridit till bukhinnan och mjälten och nu kanske till fler organ. Hon har ätit väldigt dåligt under en längre tid, och nu senste veckan knappt ätit och druckit någonting, hur lång tid har hon kvar??, och hur kommer det sej att hon ändå kissar ganska bra, hon har kateter.??

Hej

 

Det är svårt för oss att avgöra hur din mammas situation är, varför hon inte kan äta och dricka. Kanske kan det bero på att det inte smakar eller att hon inte orkar p.g.a hennes sjukdomstillstånd.

Om du kan se att hon kissat är det troligen så att hon får i sig vätska. Det behöver inte vara så mycket åt gången utan lite oftare istället, vilket ändå är positivt.

Kan det vara så att hon är inlagd på sjukhus och får dropp?

 

För att svara på dina frågor behöver man veta mer om hennes situation och medicinering.

Prata gärna med hennes läkare om hur det går för din mamma.

 

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-07-24

Min pappa har fått besked om att han har adenocarc...

Min pappa har fått besked om att han har adenocarciom i lungan med två tumörer. Stadium IIIb eller IV. Jag var med honom när han fick beskedet men ville inte fråga läkaren när pappa var med. Finns det något sätt att säga hur länge han kommer att leva? Han kommer att få cytostatika med början nästa vecka.

Hej

 

Det är många olika faktorer som spelar in när man talar om överlevnad.

T.ex hur aggressiv är cancern? Hur har den spridit sig? Hur påverkad är din pappa av sjukdomen ?

Oftast är det svårt att säga hur lång tid man kan överleva sin sjukdom då man inte vet på förhand hur man kommer att svara på behandlingen.

 

Det finns oftast möjlighet att få enskilda samtal med den personal som kommer att behandla din pappa (om din pappa samtycker).

De vet mer om hur situationen ser ut för honom och hur han kommer att svara på behandlingen.

 

Du är välkommen med fler frågor om du har fler funderingar.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2017-07-24

Hej har opererats för lungcancer för två år sen h...

Hej! Om man har opererats för lungcancer för två år sen och har tagit bort halva lungan, kan cancern komma tillbaka om man börjar röka igen?

Hej!

Ja, cancern kan komma tillbaka om man börjar röka igen.  Rökning är den vanligaste orsaken till cancer, som man själv kan göra något åt. Att inte röka är det bästa sättet att minska sin risk att få cancer. Och - det är aldrig för sent att sluta. Här på Nära Cancer kan du läsa mer om vad man kan göra för att minska riskerna för att få cancer. Du kan också läsa mer på Cancerfonden.

Hälsningar

Nära Cancer

2017-07-13

Hej, jag fick precis veta att min mamma har brös...

Hej,

jag fick precis veta att min mamma har bröstcancer och igår berättade hon att hon hade två tumörer, inte bara en. innebär det procentuellt sett att riskerna är fler och större än om hon bara hade en tumör? eller är det samma som om hon bara hade en tumör?

Tack!

Hej!

 

När man hittar bröstcancer är det inte alls ovanligt att man hittar flera tumörer i bröstet. Det är dock inte fler risker förknippade med två tumörer i samma bröst än med en ensam tumör.

 

Hälsningar,

Nära Cancer

2017-07-07

Hejsan, jag är 20 år gammal och tjej. Min morfar d...

Hejsan, jag är 20 år gammal och tjej. Min morfar dog 2004 av bland annat magsäckscancer, den försvagade honom rejält efter bortoperation, han fick stroke och kroppen hade ingen energi kvar att hålla kvar vid. Jag har haft en magkatarrs liknande känsla i magen i 3 månader. Den burrar hela tiden och jag har en känsla av att jag är vrålhungrig hela tiden. Avföringen varierar men den är inte svart eller andra spår av blod däremot lös ibland, gul ibland hård och varierar, avföring kommer också minst vid 4 toalettbesök per dag. Jag börjar bli orolig. Tanken om magcancer finns där då jag hört att den är genetisk och hoppar över en generation.. Tacksam för svar

Hej!

 

Att magsäckscancer är ärftlig och brukar hoppa över en generation är endast en myt och stämmer inte.  Att du har ont i magen kan bero på flera saker. En vanlig orsak är just magkatarr. Eftersom du haft ont i magen under en så lång tid rekommenderar vi dig att boka tid på din vårdcentral så du kan få den hjälp du behöver.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2017-07-07

Hej! Min mamma dog i cancer den sista oktober i h...

Hej!

Min mamma dog i cancer den sista oktober i höstas efter att endast varit sjuk i oktober. Jag pluggar och träffar vänner men känner mig så otroligt ledsen. Jag vet att det står att det här är för frågor angående människor som är sjuka i cancer men jag undrar om sorgen. Hur ska jag någonsin kunna bli av med den här sorgen när min mamma aldrig kommer tillbaka? Alla säger att det bara tar tid men jag känner att det blivit värre med tiden.

Vet att det inte finns mycket ni kan svara på detta. Men tänkte skriva ändå.

Tack.

/Marie

Hej Marie! 

 

Vad bra att du hör av dig till oss på Nära Cancer! Självklart så är ni som förlorat någon i cancer också välkomna att ställa era frågor här!

 

Det låter jättejobbigt att din mamma dog så snabbt efter att ni fått reda på att hon var sjuk! När någon vi tycker om och som står oss nära dör drabbas vi av sorg. Sorg är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag. Sorgen och saknaden kommer finnas med dig under lång tid men den kommer kunna kännas olika starkt under olika dagar eller perioder. En del personer pratar om "Sorgeåret". Det innebär inte att det tar ett år att sörja och att man sedan är färdig med det, att det har gått över och att man inte saknar personen som dött längre. Det innebär att det är det första året efter att en älskad person dött, och att man ska vara med om allt första gången utan den personen. Tex så ska man fira jul, midsommar och födelsedagar för första gången utan den personen.

 

Du skriver att sorgen blivit värre med tiden. Det kan vara så att sorgen inte var som störst alldeles efter att din mamma dött utan att den är som störst nu när du fått lite perspektiv. Det är helt normalt. Det är vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner sig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder.  Man kan likna sorg vid en jättestor streckkod (du vet en sådan som finns på varor från affären). När en älskad person dör kommer man i sorg och det blir tjocka svarta streck i början "streckkoden". Allt känns tungt. Efter ett tag kan man ändå se några ljuspunkter i tillvaron varpå det kommer det några tunna ljusa streck. Sen kommer kanske sorgen med kraft ex vid en högtidsdag och det blir ett tjockt svart streck igen i "streckkoden" osv. Om man ser det ur ett livsperspektiv så kan man se att sorgen/saknaden kan finnas kvar men ju mer tiden går så blir det fler och fler tjocka vita streck och några få tunna svarta.

 

Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar.

 

För att få bearbeta sorgen är det viktigt att man hittar sin egen "pysknapp" där man får släppa ut de jobbiga känslor man bär på. Läs mer om pysknappar här. Vi rekommenderar dig också att läsa artikeln om bloggaren Underbara-Claras sorg och lyssna på skådespelaren Olof Wretlings radioprogram.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2017-07-03

Hej! Min mamma har för lite mer än en månad sen ...

Hej!

Min mamma har för lite mer än en månad sen fått diagnos rektalcancer med metastaser till varje segment till levern. Det började med en förstoppning och ett något sänkt Hb och när dem gjorde koloskopin konstaterades att hon har en tumör på 12 cm och har även tumör i tjocktarmen. Vi vet att hon har grad 4 och hon får nu palliativ behandling. Hon har nu genomgått sin första behandling som ska vara anpassad för just hennes tumörer. Det har nu gått 1 vecka sedan första behandlingen och hon känner krampliknande i tarmarna säger hon, det känns mest när hon är uppe och är aktiv sen försvinner de när hon ligger? Kan de beror på behandlingen att det he effekt på tumörerna? Om behandlingarna biter på mamma finns de möjlighet att hon kan leva ett relativt långt liv eller är de ett spann på 5 år? Känns som att jag har väldigt dumma frågor! Jag hade som dotter velat få kontakt med någon som jag kan prata med om detta då jah g tycker detta är oerhört jobbigt och vill ändå vara ett stöd för min mamma!

Jag är 26 år och min mamma är 57 år. Tack snälla för svar!

Hej!

 

Vad bra att du har hittat hit till Nära Cancer. Dina frågor är inte alls dumma, här är alla frågor tillåtna.

 

Vad bra att din mamma har påbörjat sin cancerbehandling. Du beskriver att hon har krampliknande känsla i tarmarna. Det kan som du skriver vara att behandlingen har positiv effekt på tumörerna, men det kan också bero på att slemhinnan i tarmen blir retad av medicinen, alltså en biverkan av behandlingen.

 

Hur länge din mamma kan leva beror helt och hållet på vilken effekt behandlingen har. Det kan finnas flera olika palliativa behandlingar att prova om den förstvalda inte har önskad effekt. Om din mamma svarar bra på behandlingen kan hon förhoppningsvis leva några år till. Om hon däremot inte svarar bra på behandlingen är risken stor att överlevnaden är mindre än ett år.

 

På Nära Cancer finns vänförmedlingen Snacka där du kan få kontakt med andra i liknande situationer. Ofta finns det också möjlighet att få kontakt med en kurator på din mammas klinik eller på din vårdcentral.

 

Med vänliga hälsningar 

 

Nära Cancer

 

2017-06-29

Hej!.

Min mamma har en ganska aggressiv cytostatika just nu, läkaren sa att det är som två olika cellgifter som fungerar litegrann som varandras mot poler. Hon har haft denna sort av cellgift längre än 6 månader men nu får hon bara ha den 2 gånger till, då har hon fått MAX dos. Tydligen så kan den slå ut resten av kroppen om man överdoserar. Läkaren var förvånad att min mamma knappt har nå biverkningar av den och känner sig piggare ut av den än dom andra cellgifterna hon har fått. Är det ett gott tecken?

Betyder det att den kan vara effektivare mot hennes livmoderhalscancer?. Varför sätter man in en sån stark cellgift?, är det för att läkarna börjar bli desperata och inte vet om dom får bukt med cancern?. Hur många olika cellgifter kan läkarna testa innan dom hittat den rätta?. Vad är det som avgör i kroppen hur länge man klarar av cancer behandling?. Hur länge kan man behöva behandlas?. Hur vet man om cancern är obotlig?. Min mamma kan inte opereras eller få mera strålbehandling, dom cellgifterna som har varit effektiva har hon fått avbryta. Betyder det att det finns hopp och att den går att bota?. Hennes moder tumör var ett "skal" förra året men sen kom den tillbaka och började växa igen. Kan det betyda att den inte går att få bort eller kan det hända vem som helst med cancer?. Är det svårare att bota en spridd cancer och ger det än lägre chans för överlevnad?

Med vänlig hälsning, Josefine

Hej Josefine!

 

När någon i ens närhet blir sjuk förändras vardagen och många frågor dyker upp. Du har många frågor vilket vi förstår och tyvärr kan inte vi ge svar på alla dina frågor eftersom vi inte känner till din mammas unika situation. Kan du tala med din mamma så du kan få följa med på något läkarbesök?

 

Det finns många olika typer av behandlingar och vissa kan kombineras, andra inte. Vissa kan man ge många gånger medan andra kan man bara ge, precis som du redan vet, en max dos. Det är oftast svårare att bota en spridd cancer, men hur det är för din mamma är svårt att svara på eftersom vi inte är insatta i hennes situation.

 

Hur länge en person kan klara av att få behandling varierar. Vissa får stora besvär med biverkningar och kan ibland få avbryta sina behandlingar trots att behandlingen har effekt men just för att kroppen inte orkar med behandlingarna. Vissa kan få många behandlingar utan några större besvär och kan då få fortsätta under lång tid, ibland i flera år men då oftast med pauser.

 

Man vet av erfarenhet och forskning vilka behandlingar som är bra för vilken cancersjukdom. Alltså man provar sig inte fram och ser utan det finns redan färdiga så kallade vårdprogram som man följer och så väljer man behandling utifrån dom. Man vet på förhand vilka preparat som man bör ge beroende vilken cancer man har och hur långt gången cancer man har.

 

Har du frågat din mamma vad hon vet om sin sjukdom? Kan du ringa till den klinik där din mamma har behandling? Du kan läsa mer om livmoderhalscancer under rubriken Om Cancer.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2017-08-08

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)