Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag skulle vilja ställa 2 frågor: 1. Min pa...

Hej!

Jag skulle vilja ställa 2 frågor:

1. Min pappa gick bort i tjocktarmscancer för 6 månader sedan. Vad är riskerna för att detta skulle vara ärftligt och kan man göra något för att förebygga sjukdomen i sådana fall?

2. Jag upplever att jag har svårt att komma tillbaka till ett normalt liv och att sköta vardagliga ting som inte borde vara ett problem, upplever jag som svårt. Vad kan man göra och finns det hjälp att få?

Man känner sig rätt så utelämnad av sjukvården i den här situationen så tack för att ni finns!

Hej!

 

Risken för att din pappas tjocktarmscancer beror på en genetisk defekt är relativt liten. Siffror visar att endast 3-15 % av alla upptäckta fall av tjocktarmscancer beror på ärtliga faktorer. Det man kan göra själv för att förebygga uppkomsten av cancer är att äta en varierad och allsidig kost. Undvika rött kött. Motionera regelbundet samt undvika rökning och alkohol. Om du vill läsa mer kan du gå in på cancerfonden.se

 

Sorgebearbetning är ofta en lång process som måste få ta den tid den tar. Hur sorg hanteras är väldigt individuellt. Till exempel kan en del må bra av att få prata med andra som befinner sig i en liknande situation, medan andra får utlopp för sina känslor genom att aktivera sig med olika saker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla känslor är tillåtna, inte bara sorg utan även ilska och glädje. Vilken metod som är bäst för dig när det gäller sorgebearbetning är därför svårt för någon annan att svara på, men för att få tips och råd titta gärna under flikarna Hopp och Sorg samt Leva nära cancer. 

 

Hälsningar Nära Cancer

2014-12-18

HEj min mamma fick för 2 månader sen reda på att h...

HEj min mamma fick för 2 månader sen reda på att hon hade cancer som skaver i mot en muskel i högra benet hon har legat inlagd och gjort operationer och även gjort kemo som inte hjälpte hon fick tarmvred under kemon och dom var tvungen och göra en akut operation på henne hon har nu slang i näsan där allt från magen går igenom och hon får blod och näring via dropp jag såg henne för första gången i går på 2 månader läkarna säger att hennes cancer sprider sig och att dom ska försöka bränna bort det med laser min fråga är hur ofta är det att dom lyckas få bort det med laser och hur stor är chansen att hon kan leva vidare ett par år till om det är så att dom lyckas få bort det?

Hej!

 

Det är mycket som har hänt din mamma på kort tid. Hon har drabbats av olika komplikationer och den första cancerbehandlingen med operation och cellgifter fick inte önskad effekt. Istället har cancern fortsatt att sprida sig.

 

Kan det vara strålbehandling läkarna vill ge din mamma nu? Laser används ibland vid cancer, till exempel om en tumör sitter i vägen i ett luftrör, men det är inte så vanligt som cancerbehandling.

Strålbehandling mot metastaser till exempel i lungorna, kan göra att de bromsas i sin tillväxt eller att metastaserna dör helt.

 

Det går inte för oss att säga hur chanserna ser ut för din mamma. Eftersom läkarna planerar en ny behandling så tror de att det finns en chans att den ska hjälpa. Men om det är hjälp för stunden eller om man tror att den kan hjälpa i flera år vet inte vi på Nära Cancer. Be om ett samtal med läkarna så att de får berätta vad de tror.

 

Med vänliga hälsningar,

 

Nära cancer

20141218

När kan man se att döden närmar sig? Min pappa är ...

När kan man se att döden närmar sig? Min pappa är så trött och orkar inte vara uppe längre stunder. Men aptiten är det inget fel på.

Hej!

Det är inte så lätt att tolka tecknen på när döden närmar sig.

En viktig faktor du tar upp är trötthet. Cancer leder ofta till stor trötthet. Andra tecken är minskad matlust, viktnedgång. Att bli svag eller andfådd kan också vara tecken på försämring. Vi har skrivit om hur det kan vara här.

Ibland kan en infektion göra att en person med cancer blir mycket dålig, men återhämtar sig lite. Cancerbehandlingar som cellgifter kan också ge symptom som trötthet och illamående.

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-18

Hej jag undrar hur försäkringar funkar?menar det m...

Hej jag undrar hur försäkringar funkar?menar det måste ju gå att få reda på när och ungefär hur länge man haft cancer?för om man opererat bort en tumör eller kroppsdel,så kanske man haft försäkring då, men inte när man operera sig! Pengar blir ett stort problem för sjukskrivningar och friskförklarad, men ingen ork psykologiskt att jobba eller fysiskt. Svårt att få människor att förstå!!!! Även svårt förklara sig hur man mår!sitter i moment 22! Finns det nå ombud eller vart ska man vända sig! Konstigt allt för är som om andra bestämmer hur man mår inte en själv!så olika människor och statliga myndigheter tar olika beslut själva även läkare utan att fråga människan hur den mår!mvh Anders

Hej!

 

Beroende på vilka privata försäkringar man tecknat innan man blivit sjuk, kan man ha rätt till ersättning från sitt försäkringsbolag när man drabbats av cancer. Har man en anställning kan också arbetsgivaren ha tecknat en försäkring för sina anställda som kan träda i kraft vid en cancerdiagnos. Eftersom det är olika avtal för olika privatpersoner och arbetsplatser är vårt råd att du kontaktar ditt eget försäkringsbolag och eventuellt din arbetsförsäkring för att se vad som gäller för just dig.

 

Om du har en mycket ansträngd ekonomi eller vill komma på rehabvistelse kan du söka fondmedel. Vissa fondansökningar behöver läkarintyg och kuratorsutlåtande, men en del kan du söka själv genom att skriva ett personligt brev. Exempel på fonder är:  Cancerrehabfonden , Cancer- och Allergifonden , Cancerhjälpen , Curo och Sveriges Cancersjukas Riksförbund .

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

2014-12-16.

Vad kan man göra för roligt med sin 14 åriga kompi...

Vad kan man göra för roligt med sin 14 åriga kompis som har cancer?

Hej!

 

Ni kan umgås som vanligt och hitta på roliga grejer, så länge din kompis känner att hon/han orkar och vill. Det viktiga är att du visar att du fortfarande finns där för din vän.  Att kunna vara som vanligt och ha roligt är minst lika viktigt som att kunna få stöd när saker känns svårt, så fråga din kompis vad just hon/han vill göra.

Hälsningar,


Nära Cancer
2014-12-10

Hej! Jag är 16 år och har en mamma som fick cancer...

Hej! Jag är 16 år och har en mamma som fick cancer för lite mer än ett år sedan. Hon är nu friskförklarad men hon har upptäckt en förändring i bröstet. Är det en större risk att få cancer när man redan har haft det en gång?

Hej!

Det finns en risk att få tillbaka samma sorts cancer man haft förut. Den risken är större än för en tidigare frisk person att få cancer.

Om man pratar om en annan sorts cancer är det oftast inte större risk för att få den, än för någon som varit frisk tidigare.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-12-08

Det är 4 mån sen min pappa gick bort i cancer. Tyc...

Det är 4 mån sen min pappa gick bort i cancer. Tycker sorgen bara blir värre och värre, är det normalt?

Hej!

Det är helt normalt att sorgen ändrar sig, även att det kan kännas värre när det gått en tid. Efter ytterligare tid kommer sorgen inte kännas lika tung att bära. Vi har skrivit om att sörja och sorgens skiftningar på sajten.

 

Vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-01

Hej, jag är 18 år och min mamma har metastaser i h...

Hej, jag är 18 år och min mamma har metastaser i hjärnan, buken, levern, lungorna, binjurarna och hudcancer (började med det troligen).

Jag undrar varför hon inte fått någon bromsmedicin... Hon är timmar till dagar från döden.

Tack för svar!

Mvh Carl

Hej Carl!

 

I din situation är det vanligt att fundera på om allt har gått rätt till eller om det finns behandlingar som hade hjälpt bättre.

Inom cancervården används ofta ord som cytostatika, cellgifter, antikroppar etc. för att beskriva läkemedel som har en bromsande effekt på cancern. Därför kan det hända att din mamma fått det du kallar för bromsmediciner.

Det är viktigt att du får svar på dina frågor och kan känna dig trygg. Be om ett samtal med din mammas sköterskor eller läkare, gärna i sällskap med din familj eller en vän, där du får svar på dina frågor.

 

Vänliga hälsningar, Nära cancer

2014-12-02

Hej! Jag har en fundering på vad som kan hända om ...

Hej! Jag har en fundering på vad som kan hända om jag skulle bli gravid undertiden min man får cellgifter och hur stor chans det kan bli att det går fel med graviditeten?

Hej!

Cellgifter påverkar ofta bildningen av spermier negativt. Därför kan det vara svårare att bli gravid under den tiden. Om det finns risk för att fertiliteten blir permanent nedsatt brukar man få frysa in spermier före behandlingsstart, för att kunna bli med barn senare.

Barn som föds till män som genomgått cellgiftsbehandling har inte någon ökad risk för missbildningar.

Hälsningar,

Nära Cancer

2014-12-02

Hej!

Hej! Min släkting fick bröstcancer för 18 år sedan. Cancer har kommit tillbaka och hon har haft den i skelettet (bäcken) i snart 3 år. Nu finns cancern även i skallebenet, nedre rygg och dessutom i ett revben. Förutom det finns i lunga och "något" litet i en njure. Hon har smärtor till och från men mår i stort sätt ganska bra. Vid operationen för 18 år sedan tog man bort hela bröstet och det fanns ingen patologisk i lymkörtlarna. Ingen annan behandling. Senast året har man givit olika anti-hormoner utan resultat. Markören 15-3 fortsätter att öka. Nu planerar man strålning och cellgifter (oralt). Bisfosfonater fortsätter man med som vanlig.

Svårt att se att hon är så sjuk när hon ser ut att vara helt ok utom svårvärk till och från. Hon är medveten om allvaret i situation. Hon säger att hon kan leva 10, 15 eller 2 år. Ingen som vet!

Realistiskt vad kan jag förvänta mig? Hon bor ensam 400 mil härifrån och det finns ingen familj i närheten. Jag behöver planera en del då jag inte lämnar henne ensam.

Ursäkta att jag tar er tid!

/Orolig 

Hej!

 

Bröstcancer kan bete sig på olika sätt. En hormonkänslig bröstcancer som spridit sig till skelettet, men inte till organ som lever eller lungor, kan man ofta leva med i många år. Exakt hur länge går inte att förutse, men visst finns det dem som levt med detta i både 10 och 15 år.

En cancer av den här typen blir inte plötsligt sämre utan förändringarna kommer långsamt. 

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2014-11-25

Hej!

Jag skulle vilja ställa 2 frågor:

1. Min pappa gick bort i tjocktarmscancer för 6 månader sedan. Vad är riskerna för att detta skulle vara ärftligt och kan man göra något för att förebygga sjukdomen i sådana fall?

2. Jag upplever att jag har svårt att komma tillbaka till ett normalt liv och att sköta vardagliga ting som inte borde vara ett problem, upplever jag som svårt. Vad kan man göra och finns det hjälp att få?

Man känner sig rätt så utelämnad av sjukvården i den här situationen så tack för att ni finns!

Hej!

 

Risken för att din pappas tjocktarmscancer beror på en genetisk defekt är relativt liten. Siffror visar att endast 3-15 % av alla upptäckta fall av tjocktarmscancer beror på ärtliga faktorer. Det man kan göra själv för att förebygga uppkomsten av cancer är att äta en varierad och allsidig kost. Undvika rött kött. Motionera regelbundet samt undvika rökning och alkohol. Om du vill läsa mer kan du gå in på cancerfonden.se

 

Sorgebearbetning är ofta en lång process som måste få ta den tid den tar. Hur sorg hanteras är väldigt individuellt. Till exempel kan en del må bra av att få prata med andra som befinner sig i en liknande situation, medan andra får utlopp för sina känslor genom att aktivera sig med olika saker. Det som är viktigt att komma ihåg är att alla känslor är tillåtna, inte bara sorg utan även ilska och glädje. Vilken metod som är bäst för dig när det gäller sorgebearbetning är därför svårt för någon annan att svara på, men för att få tips och råd titta gärna under flikarna Hopp och Sorg samt Leva nära cancer. 

 

Hälsningar Nära Cancer

2014-12-18

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)