Back to top

Besvarade frågor

Hej! Min mamma fick cancer i kinden och opererades...

Hej! Min mamma fick cancer i kinden och opererades i maj och strålades till juli 30 gånger! De opererade oxå bort lymfkörteln på samma sida! Allt var bra och för bara 2 månader sedan visade alla prover bra! En knuta kom på halsen och igår fick vi svar på vätskan som de tog prov på att det är cancer igen! Metastas i lymfkörteln är det inte jätte farligt! Nu väntar ny operation och strålning ! Kommer min mamma klara detta? Är det säkert att man kan bota det? Mvh Jenny

Hej Jenny!

 

När cancer från huvudet eller halsen kommer tillbaka som en metastas i en lymfkörtel på halsen kan det gå att bli botad. Nu planerar läkarna att ta bort den sjuka lymfkörteln och att ge ytterligare strålbehandling. Den behandlingen ges i syfte att din mamma ska bli frisk igen.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-11-10

hej! jag åkte flygplan och påväg landningen så fic...

hej! jag åkte flygplan och påväg landningen så fick jag fruktansvärt ont det började känna som om det kom strålning genom huvudet på vänster sida, jag sa själv ajaj för det gjorde ont. efteråt kände jag mig yr,trött och dagarna efter har jag känt ett tryck på halvan av mitt huvud och haft ont på visa delar. kan detta orsaka en hjärntumör och vad kunde det vara som gjorde att jag fick ont och att det håller i sig?tack/orolig 18 år

Hej!

 

Det låter som om du fick värk vid flygningen, och det beror på att man inte kan tryckutjämna ordentligt. Då blir trumhinnan mycket spänd vilket gör att det kan göra väldigt ont. Det kan även göra att vätska kan tränga ut i mellanörat. I efterförloppet kan man känna sig lomhörd, ha värk från öra och huvudet, och man kan också känna sig yr på grund av detta då balansorganet också finns där. Detta kommer att klinga av, då irritationen i mellanörat går tillbaka.

Detta kan inte orsaka en hjärntumör.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Vilka är biverkningarna av anastrozol ?

Vilka är biverkningarna av anastrozol ?

Hej!

 

De vanligaste biverkningarna är ledvärk, vallningar hudutslag och illamående. De flesta som tar mediciner får någon eller några biverkningar som ofta kan klinga av något.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Min farmor diagnostiserades idag med levercancer o...

Min farmor diagnostiserades idag med levercancer och läkarna uppskattade att hon hade ca 3--6 veckor kvar.Jag undrar bara, hur dör hon? Vad dör hon av, lägger levern av och förtvinar kroppen, blir lungorna fyllda av vätska eller stannar bara hjärtat? Är bara så förvirrad just nu.

Hej!

 

Levern är ett viktigt organ, som renar kroppen från produkter i kroppen. Om inte levern fungerar bra kan dessa restprodukter ansamlas i kroppen. Det brukar göra att man blir successivt trött och tagen. Det man som oftast slutligen dör av är att hjärtat blir så påfrestat att det slutar att slå.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Hej Läkarna har upptäckt en förändring i min mamma...

Hej

Läkarna har upptäckt en förändring i min mammas lunga för ett år sen cirka 2 cm. De var osäkra på vad det var och fortsatte röntga under året. Idag fick vi svaret att det har vuxit till 2,5 cm och kan inte uteslutas lungcancer. Hur är prognosen för en 2,5 cm stor förändring? De skrev också något om vätska i lungan, vad betyder det? Finns det möjlighet för henne att bli botad?

Hon är 68 år gammal och har inga symptom, men lider av ledgångsreumatism sen 25 år tillbaka och röntgas därför med jämna mellanrum, därför upptäcktes förändringen.

Tacksam för svar,

Orolig dotter.

Hej!

 

Prognosen för lungcancer beror på flera saker, vilken sorts lungcancer det är, om man tror att den går att operera bort eller om det är möjligt att ge botande strålbehandling. Prognosen avgörs också av om det finns spridning till lymfkörtlar och vätskan i lungan.

Det finns en chans att hon kan bli botad. Din mammas doktor kommer kunna ge ett bättre svar när fler saker är utredda.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2014-11-06

Jag vill inte ta Tamoxifen för att förebygga att f...

Jag vill inte ta Tamoxifen för att förebygga att få tillbaka bröstcancer. Jag vill ha alternativ till att stoppa i mig läkemedel som tar bort symptomen och ger en rad andra biverkningar. Vad finns det för alternativ?

Hej!

Tamoxifen är en mycket effektiv medicin för att förebygga återfall i bröstcancer och därför kan sjukvården inte rekommendera dig att låta bli så om du känner dig osäker bör du boka ett läkarsamtal för att diskutera alternativen innan du avslutar behandlingen.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-11-06

Angående Tamoxifen. Hur kommer det sig att östrog...

Angående Tamoxifen.

Hur kommer det sig att östrogen som kroppen själv producerar plötsligt är skadligt och kan ge upphov till cancer? Är det inte istället obalansen östrogen - progesteron som skapar en miljö som är gynnsam för cancertillväxt?

Hej!

 

Tamoxifen är ett läkemedel som gör att östrogen inte kan ta sig in i cellerna och påverka dem. Tamoxifen används framförallt för att minska risken för återfall av bröstcancer eller när bröstcancer inte går att bota. Ibland används tamoxifen även vid andra cancerformer.

 

Orsaken till att detta är en verksam behandling mot cancer är inte att östrogenet i sig är farligt. Däremot fungerar östrogen som en naturlig tillväxtsignal i många celler. Till exempel i bröstkörtelceller. Det är bland annat därför brösten påverkas av kroppens naturliga hormoncykler, vid puberteten, menscykeln etc.

 

Vid cancer delar sig cellerna okontrollerat. De "på-" och "av-knappar" som ska fungera i varje cell är satta ur spel på olika sätt. En del cancerceller kan själva starta sin tillväxt och delning. Andra behöver fortfarande (som friska celler) något som slår igång dem, men sen fortsätter de att växa och dela sig på ett sjukligt sätt. Östrogenet blir då det som slår igång "på-knappen". Genom att stoppa östrogenet från att nå knappen, så bromsas cancern.

 

Om östrogen orsakar cancer är delvis en annan fråga. Vi vet att tillförsel av östrogen under många år kan öka riskerna för cancer, därför finns det begränsningar i hur länge man rekommenderar östrogenersättning vid klimakteriet till exempel. Sannolikt beror även det samband man kan se mellan vissa cancerformer och övervikt också på hormonbalansen i kroppen under många år.

 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141028

Hej. Min pappa fick för snart två år sedan lungcan...

Hej. Min pappa fick för snart två år sedan lungcancer. Någon tumör i lungan opererades bort och de andra små tumörerna fick han cellgifter för. Grejen är njurarna tog stryk av behandlingen och fungerar inte längre som de ska. Han har gått på dialys i över ett år men det blir inte bättre. Cancern har stannat upp men nu behöver han en ny njure. Får anhöriga donera en njure?

Hej!

Du funderar över njurtransplantation för din pappa. Ibland kan familjemedlemmar donera en njure. Du kan läsa mer hos MOD.

Om det är lämpligt för just din pappa och dig behöver ni fråga hans läkare.

Hälsningar,

Nära Cancer 20141023

hej! Vad innebär den nya forskningen på cancer vac...

hej!

Vad innebär den nya forskningen på cancer vaccin?

min syster har fått cancer 42 år gammal. Cancern som de upptäckt sitter i gallgångarna, levern och metastaser i lungorna. Är det ngt som kan förlänga hennes liv eller bota?

Och hur kommer man vidare med kontakter till läkare/folk som vet än mer om detta? För att hon ska överleva måste hon nog komma med i senaste forskningen.

Hej!


Cancervaccin innebär att man med olika metoder får kroppens immunförsvar att bekämpa cancer.
Det är en lång process att få fram nya läkemedel mot cancer och det behövs försökspersoner i olika faser. För att vara med i en studie finns alltid strikta kriterier. Det kan vara att cancern skapa en speciell mutation eller att den som är sjuk har fått eller inte fått en annan behandling tidigare. Det är alltid viktigt att man mår tillräckligt bra för att orka med behandlingen.
Hör med din systers läkare om det finns någon studie som kan vara lämplig för henne. Studier kan vara öppna för personer från olika landsting.
Vid cancer har man också rätt att få en "second opinion", det vill säga att läkare på en annan cancerklinik gör en bedömning av lämpliga behandlingar eller kan föreslå studier om det finns. En sådan remiss skrivs av den ordinarie läkaren.

 

Hälsningar

 

Nära Cancer

2014-10-07

Hej! Min mamma har i dagarna fått veta att hon har...

Hej!

Min mamma har i dagarna fått veta att hon har en tumör i ena lungan. Hon är 63 år o mår bra o alla värden är bra o så. Den är för stor att operera bort så de ska sätta in behandling (cellgifter) o sen spränga bort den. Vad de kunde se när de var ner med en slang o tog prov så var den inte spridd. Min fråga är o oron som skulle va skönt att veta då jag googlat nästan ihjäl mig dessa dagar är. Hur länge kan man leva? Om den nu inte är spridd o de sen kan spränga bort den är väl chanserna bättre att hon ska kunna leva några år framöver ändå? Detta gnager o gnager i mitt huvud o skulle vilja veta hur de ser ut. De jag läser är att 6 mån- 18 mån.....usch.. har ingen annan att fråga så hoppas ni kan ge mig lite info ändå

Tack på förhand! Lisette

Hej!

 

Det kan vara klurigt i cancerstatistiken och de siffror du hittat gäller för lungcancer i olika stadier, dvs som har spridit sig olika mycket.

 

Precis som du skriver så är det viktigt för överlevnaden att din mammas cancer inte spridit sig. Målet är då att försöka få bort cancern helt. Går det inte att operera använder man cellgifter och strålbehandling för att få bort tumören.

 

Tyvärr kan cancern komma tillbaka även efter  en sådan här behandling. Efter 5 år är det ungefär en fjärdedel av de som behandlats som fortfarande är i livet.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2014-10-03

Hej! Min mamma fick cancer i kinden och opererades i maj och strålades till juli 30 gånger! De opererade oxå bort lymfkörteln på samma sida! Allt var bra och för bara 2 månader sedan visade alla prover bra! En knuta kom på halsen och igår fick vi svar på vätskan som de tog prov på att det är cancer igen! Metastas i lymfkörteln är det inte jätte farligt! Nu väntar ny operation och strålning ! Kommer min mamma klara detta? Är det säkert att man kan bota det? Mvh Jenny

Hej Jenny!

 

När cancer från huvudet eller halsen kommer tillbaka som en metastas i en lymfkörtel på halsen kan det gå att bli botad. Nu planerar läkarna att ta bort den sjuka lymfkörteln och att ge ytterligare strålbehandling. Den behandlingen ges i syfte att din mamma ska bli frisk igen.

 

Med vänliga hälsningar,

Nära Cancer

2014-11-10

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)