Back to top

Besvarade frågor

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer. Denn...

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer.

Denna situation har tagit mig väldigt hårt.

Hon har varit sjuk i flera år, men det är först de senaste månaderna som man faktiskt kunnat förstå att hon är sjuk. Nu säger läkarna att det inte är mer att göra och det är skitjobbigt.

Till själva frågan då.

Jag är mamma till två små barn på 3,5 år och en på snart 2 år..

Bara denna grej med småbarn är ju jobbig nog, men hur ska jag hitta tålamod och energi till mina barn.

Det enda jag gör är att skälla på dem. De kan ju inte helt förstå varför mamma är så sur, arg och ledsen jämt.

Jag vet inte hur jag ska göra med alla mina känslor. Jag vet verkligen inte hur jag ska hantera min ilska, rädsla och oro.

Har ni några tips till en förvirrad lillasyster och mamma ??

Hej!

 

Vi förstår att du har en jobbig situation! Du skriver att din syster varit sjuk i många år. Ofta beskriver de som är nära någon som lever med obotlig cancer att man vänjer sig vid att den nära är sjuk och att det till slut blir vardag och inte så "farligt". Man vänjer sig vid att livet ser ut så. Så när man får beskedet att det inte finns mer att göra för att bromsa sjukdomen kan det komma som en chock, fastän man egentligen hela tiden vetat att sjukdomen inte är botbar.

 

Du berättar att du är arg, sur och ledsen mest hela tiden, vilket inte är konstigt. Du behöver få reagera på den situation som du nu är i. Det låter som att du hamnat i kris och sorg över att din syster inte kommer överleva sjukdomen, vilket är en fullt naturlig reaktion. Något som är väldigt viktigt i ett sådant läge är att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga gråt när du är ledsen, du får vara arg och glad när de känslorna kommer osv. Här kan du läsa om kris och sorg

 

Du skriver att du har två små barn. Att vara förälder kan vara fantastiskt men också krävande. När man är i kris eller sorg kan det vara extra svårt att vara den förälder man vill vara, då man egentligen inte har så mycket energi kvar eftersom krisen tar enormt mycket energi. Dina barn är för små för att kunna förstå vidden av din systers sjukdom. I den här åldern förstår de heller inte riktigt vad döden egentligen är. Men de förstår känslor. Det är inte farligt för barnen att se dig gråta och vara ledsen. Barn har enorma känselspröt och känner av dina sinnesstämningar. Om du sätter ord på känslorna blir det lättare för barnen att hantera dem. Så berätta för dem när du känner dig ledsen och arg. Du kan säga "Idag är känner jag mig jättearg på mosters sjukdom". När du sätter ord på det kan det bli mer begripligt för barnen varför du är arg/ledsen.

 

Har du någon att prata med om din systers sjukdom och hur det påverkar dig? Ibland kan det vara bra att få prata med någon utomstående, ex en kurator på din vårdcentral eller på din systers vårdenhet.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-12-17

Min pappa har dåliga blodvärde på grund av cellgif...

Min pappa har dåliga blodvärde på grund av cellgiftsbehandlingar. Nu pratar de om att han ska få blodtransfusion. Hur vanligt är detta?

Hej!

Det är mycket vanligt att cellgiftsbehandlingar gör så att man får dåliga blodvärden. Ofta kan man må bättre av en blodtransfusion om blodvärdet är riktigt lågt.

 

Det här beror på att cellgifterna stoppar alla celler som delar sig ofta. Cellerna i benmärgen som bildar blod delar sig ofta och blir därmed drabbade.

 

Hälsningar,

Nära cancer

2015-12-17

kan man gora opration pa en 85 år dam magsäck cane...

kan man gora opration pa en 85 år dam magsäck caner

Hej!

 

Det är svårt att ge ett generellt svar på om man kan operera en 85-årig dam med magsäckscancer (ventrikelcancer).

Vanligtvis ger man inte cytostatika eller strålbehandling till en dam i den åldern men om hon har mycket besvär av sin sjukdom kan en operation vara nödvändigt.

Innan en operation måste man överväga riskerna med att utsättas för sövning (narkos).

Det som avgör är damens allmäntillstånd, hur frisk hon är i övrigt.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Hej jag är en tjej på 17 år som är ofantligt föräl...

Hej jag är en tjej på 17 år som är ofantligt förälskad i min pojkvän på 18 år och vi planerar mycket inom framtiden. Han har sedan han var liten haft en hjärntumör på lillhjärnan som styr balansen i kroppen. Våran största rädsla är om tumören är ärftlig om vi skulle få barn i framtiden. Kan våra barn få cancer?

Hej!

 

Det är mycket ovanligt att tumörer i hjärnan beror på ärftliga faktorer.

 

Hälsningar,

 

Nära Cancer

2015-12-17

Min morfar har dog i cancer för ett par år sen och...

Min morfar har dog i cancer för ett par år sen och nu har min mormor med stor sannolikhet cancer, hur stor chans är det att jag kommer att få cancer?

Hej!

 

Vi får många frågor om ärftlighet till Nära cancer. Det är förstås en oro som finns hos alla er som är anhöriga till någon som har eller har haft en cancersjukdom.

 

Det är viktigt att känna till att det endast är en liten del (ca 10%) av alla cancersjukdomar som faktiskt är ärftligt betingade.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer här.

 

Hälsningar

Nära cancer

2015-12-17

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Kan man vara 12 år och ha bröstcancer?

Hej!

 

Bröstcancer är vanligast från 60-års ålder och uppåt, men även yngre kvinnor kan drabbas. Dock har vi aldrig varit med om att någon så ung som 12 år fått bröstcancer.

 

I 12-årsåldern utvecklas fortfarande brösten och det är vanligt att man känner knölar som beror på tillväxten och hormoner.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Hej! Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-...

Hej!

Min farmor fick bröstcancer när hon var i 20-års åldern, jag är nu 20 och undrar hur stor chans det är att jag kanske har ärvt det?

Kan man också få reda på om man har den genen som orsakar det?

Tack för svar!

Hej!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen hos kvinnor och de allra flesta som får bröstcancer har inte någon ärftlig orsak till det. Men det finns gener som ökar risken för bröstcancer, de mest kända heter BRCA 1 och 2.

 

Det som kännetcknar ärftlig bröstcancer är att sjukdomen kommer tidigt i livet (20-40 årsåldern te x), att många i familjen fått bröstcancer, att män har fått sjukdomen eller att någon i familjen har äggstockscancer. Genen kan ärvas från både mamman eller pappans sida. Personer som har detta i sin familj kan genomgå test, onkogenetisk testning. Då får man reda på om genen finns där eller ej. De som har genen behöver inte drabbas av cancer, men de har än större risk än andra.

 

De som har genen får gå på regelbundna kontroller för att hitta eventuell cancer tidigt. Om det är mycket stor risk för cancer händer det att man väljer att operera bort brösten förebyggande.

 

För att veta om en utredning behövs kan man prata med sin vårdcentral. Det behövs alltid remiss från en läkare för att komma på utredning.

 

Du kan läsa mer om ärftlig cancer och onkogenetisk utredning under rubriken Om cancer.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2015-12-17

hej min syster har drabbats av metastaser i både l...

hej min syster har drabbats av metastaser i både lever o lungor hon har aldrig rökt eller supit, hade bröstkancer för över 20 år sen, vad har hon för chanser att klara av det? hon har värk som flyttar sej hela tiden? tack för svar Syrran

Hej!

 

Även om det gått så lång tid som 20 år sedan din syster hade bröstcancer så kan det vara en sent återfall av bröstcancer som hon nu drabbats av. När det gått så lång tid brukar man ofta försöka ta ett nålprov från någon av metastaserna i levern eller lungan för att vara säker på att det är bröstcancer.


När bröstcancer sprider sig till lunga och lever kan man inte bli botad från sin cancer och operation är normalt inget alternativ. Dock finns det goda möjligheter att behandla med läkemedel. Ofta med både hormonbehandling och cytostatika. Om man svarar bra på behandling kan man ofta leva i flera år med god livskvalitet. Att det har gått så många år sedan hon opererades för bröstcancer är ett bra tecken och betyder att cancern är långsamväxande.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2015-12-17

Har en kär vän som har haft bröstcancer. Vid lungr...

Har en kär vän som har haft bröstcancer. Vid lungröntgen upptäcktes något vid lungspetsen Manvet inte vad. Infektion - tveksamt eftersom sänkan är bra. Cancer? måste vänta tre månader och ny röntgen. Man påstår att ju förr man upptäcker cancer ju bättre förutsättningar för tillfrisknande. Skall hon verkligen behöva vänta i 3 månader?

Hej!

 

Tack för din fråga. Det är inte ovanligt att det finns förändringar på lungorna när man röntgar. Det finns många orsaker till detta, som infektioner eller cancer. Det är vanligt att vänta en period och sedan göra om röntgen för att få en bättre uppfattning om vad förändringen berodde på. Hur snabbt en ny röntgen ska göras beror bland annat på hur stark misstanken om cancer är. Där kan vi inte uttala oss, utan det är bättre att du eller din vän hör med doktorn som skickat röntgenremissen om varför de just valt tre månader för kontroll.

 

Det är alltid svårt att vänta på undersökningar och besked. Lyssna på vad din behöver. En del föredrar att tänka på det så lite som möjligt. Andra behöver få tänka på vad som kan komma att hända och prata med sina nära om det.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2015-12-17

Kan man få fenber om man har hjärntumör

Kan man få fenber om man har hjärntumör

Hej

 

Feber är ett symtom på att någonting är fel i kroppen, oftast orsakat av virus eller bakterier. Det är inte vanligare att man får feber för att man har en hjärntumör.

 

Hälsningar Nära Cancer

2015-12-11

Jag har en äldre syster som är sjuk i cancer.

Denna situation har tagit mig väldigt hårt.

Hon har varit sjuk i flera år, men det är först de senaste månaderna som man faktiskt kunnat förstå att hon är sjuk. Nu säger läkarna att det inte är mer att göra och det är skitjobbigt.

Till själva frågan då.

Jag är mamma till två små barn på 3,5 år och en på snart 2 år..

Bara denna grej med småbarn är ju jobbig nog, men hur ska jag hitta tålamod och energi till mina barn.

Det enda jag gör är att skälla på dem. De kan ju inte helt förstå varför mamma är så sur, arg och ledsen jämt.

Jag vet inte hur jag ska göra med alla mina känslor. Jag vet verkligen inte hur jag ska hantera min ilska, rädsla och oro.

Har ni några tips till en förvirrad lillasyster och mamma ??

Hej!

 

Vi förstår att du har en jobbig situation! Du skriver att din syster varit sjuk i många år. Ofta beskriver de som är nära någon som lever med obotlig cancer att man vänjer sig vid att den nära är sjuk och att det till slut blir vardag och inte så "farligt". Man vänjer sig vid att livet ser ut så. Så när man får beskedet att det inte finns mer att göra för att bromsa sjukdomen kan det komma som en chock, fastän man egentligen hela tiden vetat att sjukdomen inte är botbar.

 

Du berättar att du är arg, sur och ledsen mest hela tiden, vilket inte är konstigt. Du behöver få reagera på den situation som du nu är i. Det låter som att du hamnat i kris och sorg över att din syster inte kommer överleva sjukdomen, vilket är en fullt naturlig reaktion. Något som är väldigt viktigt i ett sådant läge är att vara ärlig mot sina känslor. Det vill säga gråt när du är ledsen, du får vara arg och glad när de känslorna kommer osv. Här kan du läsa om kris och sorg

 

Du skriver att du har två små barn. Att vara förälder kan vara fantastiskt men också krävande. När man är i kris eller sorg kan det vara extra svårt att vara den förälder man vill vara, då man egentligen inte har så mycket energi kvar eftersom krisen tar enormt mycket energi. Dina barn är för små för att kunna förstå vidden av din systers sjukdom. I den här åldern förstår de heller inte riktigt vad döden egentligen är. Men de förstår känslor. Det är inte farligt för barnen att se dig gråta och vara ledsen. Barn har enorma känselspröt och känner av dina sinnesstämningar. Om du sätter ord på känslorna blir det lättare för barnen att hantera dem. Så berätta för dem när du känner dig ledsen och arg. Du kan säga "Idag är känner jag mig jättearg på mosters sjukdom". När du sätter ord på det kan det bli mer begripligt för barnen varför du är arg/ledsen.

 

Har du någon att prata med om din systers sjukdom och hur det påverkar dig? Ibland kan det vara bra att få prata med någon utomstående, ex en kurator på din vårdcentral eller på din systers vårdenhet.

 

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

2015-12-17

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)