Back to top

Besvarade frågor

Hej! Jag undrar om hårborttagningsmedel som veet o...

Hej! Jag undrar om hårborttagningsmedel och raklödder kan orsaka cancer ?

Hej!

Det har gjorts flera studier som visar att deodorant inte ökar risken för cancer. Vi har inte sett någon studie på hårborttagningsmedel och raklödder, men alla ingredienser som finns i den här typen av preparat ska vara testade för att inte framkalla cancer.

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-07

Hej, en nära till mig har cancer i tarmen, har en ...

Hej, en nära till mig har cancer i tarmen, har en påse i magen nu, och har tagit cellgifter. hon har legat i sjukhuset nu i två veckor, pga en infektion, och efter antibiotika kuren så har hon fortfarande haft feber i 5 dagar. Vad beror det på? Varför hjälper det inte? Är det farligt med feber i flera dagar när man är sjuk?

Hej!

 

Feber kan bero på flera olika orsaker, dels cancersjukdomen. När man har cancer bildas olika inflammationsämnen i kroppen. Det kan vara orsaken till febern eller att den pågående infektionen ännu ej läkt helt fast antibiotika givits nyligen.

Det är inte farligt med feber under flera dagar (undantag hög feber).

 

Hälsningar Nära Cancer

 

2016-03-04

vad kallas blodprov av cancer

vad kallas blodprov av cancer

Hej!

 

Det finns inget "cancerprov" som enkelt kan visa om man har cancer eller inte.

Några cancerformer släpper ut ämnen som går att mäta i blodet. 

Vanligast är att blodprover på cancer används när läkarna redan vet att personen har cancer och så vill man veta hur behandlingar fungerar.

 

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-04

Hej min mamma har icke-småcellig lungcancer, hon b...

Hej min mamma har icke-småcellig lungcancer, hon behehandlas med cytostatika för att krympa tumören, men den kommer inte att gå bort & är för stor / sitter inte lämpligt för strålning. . Jag undrar vad som händer när de inte behandlar med cytostatika mer, börjar cancern växa direkt igen eller håller den sig nere en tid efter behandling?

Hälsningar Sandra

Hej!

 

Man skulle kunna säga att när man slutar ge cytostatika så börjar tumören växa igen. Men hur snabbt en tumör växer varierar. Många gånger kan det ta längre tid innan man ser på röntgen att tumören vuxit, ibland går det snabbare.  

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-02-25

Hej, när jag var 10 år dog min mamma av tjocktarms...

Hej, när jag var 10 år dog min mamma av tjocktarmscancer cancer. Hon blev 45 år gammal. Min mormor dog också av cancer, vet bara att det var i magen. Hon dog när min mamma var ung.

Hur går jag tillväga för att få mig och min bror undersökta? Vem ska man kontakta? Vi bor i Göteborgs området.

Hej!

 

Vem man ska kontakta är lite olika beroende på var man bor. Börja med att kontakta antingen er vårdcentral eller avdelningen där er mamma hade kontakt. Dom kan hjälpa er att ta reda på hur ni tar er vidare.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-02-25 

Min farmor farfar pappa tre av mina fastrar har dö...

Min farmor farfar pappa tre av mina fastrar har dött i lungcancer innan den var 75 Ä risken större för oss barn att vi kan få lungcancer

Hej

Vi får många frågor som rör cancer och ärftlighet vilket är naturligt att man undrar då man har nära släktingar som drabbas. Att många i släkten drabbas av cancer behöver inte betyda att man löper större risk för att få cancer.

På vår sida kan du läsa om cancer och ärftlighet

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer 2016-02-16

Hej jag är en tjej på 27 år och dom har hittat för...

Hej jag är en tjej på 27 år och dom har hittat förtätningar i mina lungor. Kan detta vara cancer? Två släktingar på pappas sida har dött i cancer. Är det ärftligt när båda två dog av lungcancer ? Mvh Anna

Hej.

 

Tyvärr kan vi inte gå in på enskilda fall. Fråga den läkare som berättat för dig att du har förtätningar i dina lungor. Lungcancer är ingen ärftlig sjukdom. Här kan du läsa mer om lungcancer.

 

Hälsningar

NäraCancer

2016-02-10

Kan man vara 12 år och ha muncancer?

Kan man vara 12 år och ha muncancer?

Hej.

 

Nej, man kan inte få muncancer när man är 12 år.

 

Hälsningar

Nära Cancer

2016-02-10

kort sagt så har jag förlorat min fina mamma i can...

kort sagt så har jag förlorat min fina mamma i cancer, hon gick bort 3 januari 2015, lite mer än ett år sen. Jag mår fortfarande dåligt över detta, och kämpar på. Är det konstigt att jag fortfarande är ledsen osv, eftersom det är många som säger att de vanligtvis är första året som är tyngst. Mina lärare förstår inte riktigt heller, därför undrar jag.

Hej!
 
När någon man älskar dör drabbas man av sorg. Hur sorgen känns är individuellt. Att man pratar om att första året oftast är värst bygger på att man måste igenom årets alla högtidsdagar och traditioner utan den som dött. Men därmed har inte sorgen gått över efter ett år.
Det är olika när och hur sorgen yttrar sig hos olika personer. Om den som dött varit sjuk länge kan det för vissa kännas som en lättnad då de nu slipper oroa sig för den som var sjuk. Det värsta som kunde hända har hänt då personen nu dött. Av att slippa oron kan det nu kännas som en lättnad. För dessa personer flyter livet ofta på ganska bra efter begravningen även om sorgen och saknaden finns. För andra kommer den tyngsta sorgen i samband med dödsfallet och att sorgen sedan blir lättare och lättare att bära.
 
När man drabbats av sorg är det vanligt att känslorna pendlar fram och tillbaka. Därför sägs det ibland att sorgen är randig. Den ena stunden kan kännas svart, ingenting känns roligt och man känner dig nedstämd. Efter en stund kan det kännas bättre och man kanske skrattar ihop med någon och känner att livet ändå känns ganska bra. Denna pendling kan för en del ske under samma dag medan den för andra sker mellan olika dagar eller perioder. En bild som man kan likna en sorg vid är en svartvit streckkod. Tänk dig att streckkoden ofta har många starka, breda svarta streck och tunnare smala vita i början av sorgen. Man sörjer mycket och saknaden är stor. Sorgen och saknaden kommer alltid att finnas kvar. Men ju mer tiden går desto mer tjocka vita streck blir det i streckkoden och de svarta blir smalare och smalare tills de i slutet av streckkoden bara är tunna svarta linjer. I streckkoden kommer det ibland komma in tjocka svarta streck efter flera tunna svarta och vita. Det är vid tillfällen i livet då sorgen och saknaden av olika anledningar blir extra stor. Din sorg och saknad efter din mamma kommer alltid att finnas kvar, men det kommer bli lättare att bära sorgen med tiden. Lyssna på dig själv och var ärlig mot dina känslor. Det vill säga: var glad när du är glad, gråt när du är ledsen, var arg när du tycker att det är orättvist att din mamma dog.
 
Här kan du läsa mer om sorg och sorgens skiftningar. I vår kommer vi starta stödgrupper för unga sorg. Läs mer om det här: stödgrupp 
 
Vänliga hälsningar
 
Nära Cancer
2016-02-09.

 

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen b...

Hej! Jag har fått som en mörkare fläck på ryggen bredvid en leverfläck, den är ca 0,5 cm stor och kliar, undrar om jag kan ha fått hudcancer? Och är cancer ärftligt för både min mormor, morbror och kusin har fått cancer och känner mig lite orolig :/

Hej

Alla leverfläckar som förändras till form,färg,blöder eller kliar bör man visa upp för en läkare. Det behöver inte betyda att det är cancer men man ska ändå söka för en bedömning

Din fråga om ärftlighet hänvisar vi till vår sida där vi skrivit om cancer och ärflighet

 

Vänliga hälsning

Nära Cancer

2016-02-05

Hej! Jag undrar om hårborttagningsmedel och raklödder kan orsaka cancer ?

Hej!

Det har gjorts flera studier som visar att deodorant inte ökar risken för cancer. Vi har inte sett någon studie på hårborttagningsmedel och raklödder, men alla ingredienser som finns i den här typen av preparat ska vara testade för att inte framkalla cancer.

Hälsningar, Nära Cancer

2016-03-07

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)