Back to top

Besvarade frågor

Hej! Fick för 2 veckor sedan reda på att man hitta...

Hej! Fick för 2 veckor sedan reda på att man hittat en tumör i min pappas tjocktarm när de gjorde en koleskopi. De trodde först att det var blindtarmen som inflammerats och kapslat in sig men efter en koleskopi hittade de alltså en tumör. I torsdags fick vi reda på att den ska göras en stor Operation, Hipec. Läkaren som informerade oss berättade aldrig namnet utan det gjorde sedan sköterskan som kom in efter läkaren lämnat. När jag nu läser om HIPEC på nätet så förstår j ag att det är en mycket mer allvarlig Operation än vad läkaren framställde den som. Dessutom läser jag om den ovanliga cancersjukdomen PMP som är en omfattande spridning till buken. Diagnos med blindtarm och slem stämmer ju in, är det alltså den här sjukdomen pappa har.? Varför känns det som läkarna försöker dölja det? Är sugarbaker och hipec samma sak? Var kan jag vända mig med alla dessa frågor som uppkommit? Mvh Anna

Hej Anna!

 

Vi förstår din oro. Utifrån vad du berättar kan vi tyvärr inte svara på vilken slags sjukdom din pappa har.

 

Sugarbaker-metoden är lanserad av Dr. Paul Sugarbaker från Washington Cancer Institute.

 

HIPEC-metoden betyder Hyperterm IntraPEritoneal
Cytostatika, det vill säga ljummen cytostatika i bukhålan i samband med en stor tumöroperation.

 

Båda namnen/metoderna syftar till samma typ av operation.

 

Vi tycker att ni ska ta ny kontakt med din pappas läkare och be om ett nytt samtal för att reda ut alla frågor.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2016-12-27

Hej, jag är nyss fyllda 17, min pappa gick bort i ...

Hej, jag är nyss fyllda 17, min pappa gick bort i njurcancer idag, han var bara 50 år. Han hade inte ens sin diagnos i ett helt år. Hur orkar man fortsätta? När en förälder som betyder allt inte längre finns? När nån man älskar inte komma hålla ens hand längre? Hur fortsätter man att leva?

Hej!

 

Vi beklagar sorgen och förstår att du har det jobbigt nu. När någon som står en väldigt nära plötsligt inte finns längre ställs allt upp och ned.

Sorg är en process som ser olika ut för alla. Det är en känslomässig reaktion på en förlust av något slag.

Att leva vidare utan en älskad förälder tar tid, men du kommer att klara det. Du kommer så småningom att  kunna känna glädje igen.

 

Läs gärna mer om Sorgens skiftningar, samt under rubriken Hopp och sorg på vår egen sida, eller läs mer på dodsviktigt.nu.

 

Om du är intresserad av att delta i Nära Cancers stödgrupp (15-25 år) kan du skicka ett mejl till kontakt@naracancer.se 

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer

 

2016-12-27

Min pappa har cancer. Det känns som om han tinar b...

Min pappa har cancer. Det känns som om han tinar bort mer och mer för varje dag. Han har idag börjat med immunterapi men mamma säger till mig att han inte kommer bli frisk och att det här är den sista julen vi har tillsammans.

Jag blir galen.

De säger att han aldrig kommer bli frisk, men det är ingen som säger när han kommer dö? Jag känner att jag måste få veta hur lång tid vi har kvar men ingen säger något. Kan man veta?

Hej

 

Det är jobbigt att inte veta, man vill gärna ha en viss kontroll över vad som kan hända.

Tyvärr är det aldrig lätt att ange hur lång tid en person har kvar att leva.

Flera olika faktorer kan påverka, tex vilken sorts cancer personen har, om man har andra sjukdomar och hur den fysiska hälsan är.

Kan det vara möjligt att även du får vara med och prata med din pappas läkare? Läkaren kanske kan förklara vad den påbörjade behandlingen innebär för din pappa.

 

Läs mer under fliken Hopp&sorg samt När cancer inte går att bota.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-12-16

när börjad folk få cancer

när börjad folk få cancer

Hej!

 

Cancer har funnits väldigt länge men under många tusen år visste man inte hur man skulle kunna behandla sjukdomen. Man har hittat en papyrusrulle från 2500- talet före Kristus, där en Egyptisk läkare skrev om hur han undersökt kvinnor med knölar i bröstet och att han för dessa kvinnor inte hade någon medicinkur att ge.

På 400- talet före kristus fick cancer sitt traditionella namn kräfta. Det kommer från det grekiska ordet karkinos som betyder krabba. Detta namn gav man då vissa hårda tumörer omgivna av svullna blodkärl liknade kräftor. Det var också grekerna som myntade ordet onkos som betyder knöl. Detta ord finns i onkologi som betyder läran om cancer.

 

Vänliga hälsningar

 

Nära Cancer

 

2016-12-16

Hej! En vän har hjärntumörer och nu fått feber. B...

Hej!

En vän har hjärntumörer och nu fått feber. Barnen har haft feber i v men bör hen kontakta kliniken?

Hej!

 

Det troliga är nog att din vän har blivit smittad med feber av barnen. Dock kan det det vara bra att kontakta den ansvariga kliniken ändå. Kanske har din vän någon pågående behandling som påverkas av att hen nu är sjuk? Har man feber och infektionssymtom  kan man behöva skjuta på behandlingen några dagar. Ibland vill läkarna att patienten lämnar blodprov, t.ex. CRP, en analys som visar om man har någon pågående infektion i kroppen och ibland kan man behöva få antibiotika.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära Cancer 

 

2016-12-12

Hej ! Kan man få bröstcancer fastän man har operer...

Hej ! Kan man få bröstcancer fastän man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte ? Tack , vänligen Emma

Hej Emma!

 

Bröstcancer kan man tyvärr få ändå, men det kan vara en lägre risk om man har opererat bort äggstockarna i förebyggande syfte. Om man har opererat bort äggstockarna i premenopausal ålder (innan klimakteriet) minskar hormonproduktionen och då kan också risken för bröstcancer minska något. Har man redan gått in i klimakteriet påverkas risken för att få bröstcancer sannolikt inte nämnvärt.

 

Med vänlig hälsning 

 

Nära Cancer

 

2016-12-12

Vilken fin och informativ sida. Fast det jag nu un...

Vilken fin och informativ sida. Fast det jag nu undrar över om det finns likvärdigt för oss som är äldre och som kanske behöver stöd. Jag är 49 år. Min lillasyster har leukemi,tack och lov vilande för tillfället. Man upptåckte att min pappa hade en hjärntumör i februari. Operation och strålning gick över förväntan.Nu har det blossat upp igen och det ser väl inte så bra ut i dagsläget.

Mvh Towa

Hej Towa!

Vi förstår att du kan behöva stöd. Cancerfonden har en informations och stödlinje som du kan kontakta.

Sköt om dig!

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-12-13

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon dra...

Hej ! Min Mamma har haft äggstockscancer , hon drabbades när hon var 62 år och dog när hon var 67 år ! Det är två till i släkten som har haft cancer ,1 hade äggstockscancer och 1 hade bröstcancer , vet tyvärr inte ålder när dem insjuknade eller när dem dog , det var för över 30 år sedan som dem dog ! Hur stor är chansen att det är ärftligt och kan jag drabbas , heller måste det vara fler i släkten med cancer för att den ska vara ärftlig ? Mvh Sara

Hej!

 

Tack för din fråga.

Av all cancer orsakas ungefär 10% genom ärftlighet.

För att få veta mer kan du kontakta din vårdcentral som sedan kan remittera dig till en onkogenetisk mottagning, åldersgräns 18 år.

Där ställs det olika frågor om vilken/vilka cancersjukdomar, hur många och ålder på de som drabbats. 

De kan göra en utredning om man bedöms vara i riskzonen för ärftlighet.

 

Under fliken Om cancer kan du läsa om ärftlig cancer

I rullisten Sök i Frågor & svar kan du välja kategori Ärva cancer och se svar på liknande frågor.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-12-09

.

Min morfars läkare vet inte om de är cancer, de ha...

Min morfars läkare vet inte om de är cancer, de har sett förändring av lungorna men de kan väl lika gärna vara lungemfysem?

Hej!

 

Det är väldigt svårt för oss att besvara din fråga.

Bäst för er är att invänta svar från din morfars läkare. Troligen handlar det om att gjorda undersökningar inte är färdigbedömda ännu.

Ibland dröjer det lite innan besked kan ges då olika specialområden är inblandade.

 

Vänliga hälsningar

Nära cancer

2016-12-08

Hej! En av mina närstående har fått cancer i lev...

Hej!

En av mina närstående har fått cancer i levern, tre st tumörer, varav en 8,5* 7cm, en 4*3,2cm och en 1,7cm (han har metastaser)

Jag undrar då om det finns någon bra behandling? Är det möjligt att göra en biopsi eller utgör det stora risker för hans liv? Vad skulle vara det bästa att göra i detta skede? Är cytostatiska den bästa behandlingen? Vad rekommenderar ni för att ev. kunna förlänga hans liv? Hans Lever är svullen och är vätskefylld.

Två av tumörerna sitter på levern och den tredje på bukspottkörteln. Han har inte gula ögon, men har har gulsot hepatit B (kronisk typ) och har haft detta i 6år. Han äter mindre än vanligt, men han äter ändå. Han kissar dock ovanligt ofta, under 10min-30min varje gång. Kisset ser normalt ut och även bajset. Han har väldigt on på höger sida om midjan och han är väldigt trött och svag (orkar inte ens bära sin lille son).

Vad jag har läst på nätet bör biopsi inte göras pga. risk för spridning, men läkarna säger olika, vissa säger ja och vissa säger nej. Vad bör jag göra och vilka är riskerna?

Han är 45år gammal.

Tack på förhand!

Mvh, S

Hej!

 

Tyvärr är det väldigt svårt att ge dig ett bra svar utan att ha mer kännedom om din närståendes sjukdom. Behandlingar skiljer sig åt beroende på från vilket organ cancern har spridit sig. Är det en cancer som startat i levern ser behandlingen annorlunda ut än om det är en cancer som startat i exempelvis tarmen eller bukspottskörteln. Generellt brukar det vara bra att ta en biopsi för att få veta cancerns ursprung och på så sätt styra behandlingen. Din närstående bör ha kontakt med läkare på det sjukhus dit han hör och vårt främsta råd är förstås att diskutera med dem, då de har full information kring sjukdomen.

 

Vänliga hälsningar

Nära Cancer

2016-12-01.

Hej! Fick för 2 veckor sedan reda på att man hittat en tumör i min pappas tjocktarm när de gjorde en koleskopi. De trodde först att det var blindtarmen som inflammerats och kapslat in sig men efter en koleskopi hittade de alltså en tumör. I torsdags fick vi reda på att den ska göras en stor Operation, Hipec. Läkaren som informerade oss berättade aldrig namnet utan det gjorde sedan sköterskan som kom in efter läkaren lämnat. När jag nu läser om HIPEC på nätet så förstår j ag att det är en mycket mer allvarlig Operation än vad läkaren framställde den som. Dessutom läser jag om den ovanliga cancersjukdomen PMP som är en omfattande spridning till buken. Diagnos med blindtarm och slem stämmer ju in, är det alltså den här sjukdomen pappa har.? Varför känns det som läkarna försöker dölja det? Är sugarbaker och hipec samma sak? Var kan jag vända mig med alla dessa frågor som uppkommit? Mvh Anna

Hej Anna!

 

Vi förstår din oro. Utifrån vad du berättar kan vi tyvärr inte svara på vilken slags sjukdom din pappa har.

 

Sugarbaker-metoden är lanserad av Dr. Paul Sugarbaker från Washington Cancer Institute.

 

HIPEC-metoden betyder Hyperterm IntraPEritoneal
Cytostatika, det vill säga ljummen cytostatika i bukhålan i samband med en stor tumöroperation.

 

Båda namnen/metoderna syftar till samma typ av operation.

 

Vi tycker att ni ska ta ny kontakt med din pappas läkare och be om ett nytt samtal för att reda ut alla frågor.

 

Med vänlig hälsning

 

Nära cancer

 

2016-12-27

Hej!

 

Frågor & Svar är till för dig som är under 30 år och står nära någon som har cancer.

 

Du kan ställa dina frågor till oss, så svarar vi så snart vi kan. Frågor och svar publiceras här. Vi som svarar är läkare, sjuksköterskor och kuratorer. Här ser du vilka vi är. Ju mer information vi får desto bätttre kan vi svara på frågan.

 

Frågor som inte kommer från unga närstående har vi inte möjlighet att besvara. Om du själv har eller har haft cancer ber vi dig vända dig till kliniken där du fått behandling med dina frågor.

 

 

Hälsningar, Nära Cancer

Ställ egna frågor
Skriv in bokstäverna ovan (ej skiftlägeskänslig)